آهک

آهک چیست

آهک یکی از شناخته شده ترین مواد معدنی برای انسان می باشد که برای هزاران سال است در موارد مختلف از آن استفاده می شود. اﻫﻚ نوعی سنگ رسوبی غنی از کلسیم است که بخش وسیعی از پوسته کره زمین را تشکیل می دهد. این ماده دارای کاربرد های بسیار زیادی بوده و می توان آن را از کاربرد های ساختمانی گرفته تا موارد پزشکی و خوراکی مورد استفاده قرار داد.

انواع آهکسنگ آهک – آهک زنده – آهک هیدراته – آهک شکفته – آهک پخته شده
فرمول شیمیاییCaCO3 – CaO – Ca(OH)2
نام های انواع آهککربنات کلسیم – اکسید کلسیم – هیدروکسید کلسیم

اصولا سنگ های کربناته همچون آهک ، بر اثر تراکم بدن موجودات دریایی در طول میلیون ها سال ایجاد شده است. این ماده تشکیل دهنده قسمت های مختلف بدن موجودات زنده همچون اسکلت و استخوان ها ، دندان ، پوسته خارجی (مانند لاک) و … می باشد. آهک در کنار گچ ، گرانیت ، کلسیت و مرمریت ، یکی از انواع سنگ کربنات کلسیم محسوب می شود.

آهک, فروش آهک, قیمت آهک, آهک چیست, آهک هیدراته, آهک زنده, آهک شکفته, آهک صنعتی,

انواع آهک

در طبیعت دو نوع از آن وجود دارد که نوع اول دارای فرمول مولکولی کربنات کلسیم و نوع دوم کربنات کلسیم منیزیم (آهک دولومیتی) است. نوع دولومیتی از کیفیت پایین تری برخوردار می باشد ولی این موضوع به معنای بی مصرف بودن آن نیست. با توجه به اینکه اﻫﻚ نوعی سنگ کلسیمی است ، بنابراین هر چه خلوص کلسیم در آن بالاتر باشد ، دارای کیفیت و مرغوبیت بالاتری هم خواهد بود.

بجز انواع موجود در طبیعت ، امکان تولید انواع شیمیایی این ماده نیز وجود دارد. آهکی که از معادن در مناطق مختلف کره زمین برداشت می شود با ناخالصی های گوناگونی همراه است. همان طور که گفته شده ، هر چه غلظت کلسیمی آن بالاتر بوده و ناخالصی ها کمتر باشد ، کیفیت مرغوب تری دارد. بنابراین می توان با استفاده از روش هایی کیفیت این محصول را افزایش داده و یا محصولات جدیدی تولید نمود که عبارتند از:

آهک زنده

نوع خالص شده اهک است و مقادیر بالایی کلسیم دارد. فرمول مولکولی این ماده از یون های اکسیژن و کلسیم تشکیل شده و در طبیعت وجود ندارد زیرا واکنش پذیری بسیار بالایی با رطوبت دارد. برای تولید این محصول در کارخانه باید از کوره های آهکپزی استفاده نمود. حرارت بالا عامل بسیار مناسبی برای جدا سازی ناخالصی ها از سنگ آهک بوده و هر چه حرارت بیشتر و طولانی تر اعمال شود ، خلوص محصول نیز افزایش می یابد.

آهک هیدراته

ماده ای شناخته شده و بسیار پر کاربرد با فرمول ساختاری هیدروکسید کلسیم است که از ترکیب آهک زنده با آب به دست می آید. این ماده دارای حالت پودری است و از پایداری بالایی برخوردار می باشد. در صورت ترکیب با آب به ملاتی سخت تبدیل می شود و به همین علت برای کاربرد های ساختمانی و راه سازی بسیار پرکاربرد است. آهک هیدراته در اثر شکفته شدن اکسید کلسیم به دست می آید و به همین خاطر به آهک شکفته یا مرده هم معروف می باشد.

آهک, فروش آهک, قیمت آهک, آهک چیست, آهک هیدراته, آهک زنده, آهک شکفته, آهک صنعتی,

کاربرد آهک

تاریخچه مصرف این ماده معدنی به هزاران سال پیش باز می گردد. در کشور ما نیز شواهد زیادی با تاریخچه بسیار طولانی مبنی از استفاده از آهک جهت ساخت ظروف ، تنور و ساختمان ها وجود دارد. برخی از موارد مصرف آهک به شرح زیر است:

  • انواع مختلف آن از جمله خام ، فراوری شده و سایز بندی برای مصارف ساختمانی کاربرد دارد
  • از آهک زنده به صورت بسیار فراوانی برای تولید سیمان و دیگر مصالح ساختمانی استفاده می شود
  • در صنعت ذوب آهن و تولید فولاد ، برای سرباره گیری و در کوره های اکسیژن پایه مصرف می گردد
  • یکی از مهم ترین مواد مورد مصرف در تصفیه آب و فاضلاب است که نقش منعقد کننده دارد
  • صنعت نفت ، گاز و پتروشیمی دیگر مصرف کننده عمده این ماده جهت استخراج و سولفور زدایی است
  • در صنایع پرورش دام و طیور و شیلات از آهک به عنوان یکی از مهم ترین مواد ضدعفونی کننده استفاده می شود.
  • نوع خاصی از هیدروکسید کلسیم با خلوص بالا نیز وجود دارد که به عنوان آهک خوراکی در تولید خوراکی ها کاربرد دارد.

چرخه آهک

این چرخه یعنی ابتدا سنگ آهک با فرمول کربنات کلسیم در اثر حرارت دادن به آهک زنده یا خالص تبدیل شده و سپس با جذب رطوبت شکفته می شود. در نهایت به مرور زمان و صورت طبیعی با جذب گاز دی اکسید کربن از هوا ، دوباره طی فرایند کربوناسیون به فرمول اولیه خود یعنی کربنات کلسیم (سنگ آهک) باز می گردد که این چرخه را چرخه آهک می نامند.

شرایط و مواد شرکت کننده در هر مرحله از چرخه ، تاثیری قوی بر محصول نهایی ، ترکیبات و تفاوت های فیزیکی خواهد داشت. برای مثال زمانی که هیدروکسید کلسیم یا همان آهک هیدراته برای تهیه ملات با آب و ماسه ترکیب می شود و سپس در فرایند دیوار چینی مورد استفاده قرار می گیرد ، هیدروکسید کلسیم به شکل آرامی با گاز کربنیک واکنش داده و به سنگ تبدیل خواهد شد که فرمول آن به شرح زیر است.

Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + H2O

گاز دی اکسید کربنی که در این فرایند شرکت می کند ، اصولا در آب باران حل شده است. البته چرخه آهک برای نوع دولومیتی و منیزیمی چندان قابل درک نبوده و فرایندی پیچیده تر است زیرا منیزیم موجود در آن در نهایت به پریکلاز (اکسید منیزیم) تبدیل می شود که سرعت شکفته شدن آن بسیار آهسته می باشد. دولومیت همچنین حاوی دیگر ترکیبات منیزیمی نظیر پورتلندیت ، بروسیت و مگنزیت است که آن را بسیار محدود می نماید. ترکیبات منیزیمی ، مقاومت ملات را کاهش می دهند و به همین علت معمولا از دولومیت ها در تهیه ملات استفاده نمی شود.

آب آهک چیست

آهک زنده در صورتی که با آب تماس پیدا کند ، طی واکنشی اگزومتریک تغییر ماهیت داده ، متورم شده و به صورت گردی سفید رنگ در می آید که آن را آهک مرده یا شکفته شده می نامند. طی این واکنش شیمیایی که با جذب یون هیدروژن همراه است ، فرمول آن از اکسید کلسیم به هیدروکسید کلسیم تغییر می نماید.

اما واکنش این ماده جدید در مقابل آب با واکنش اکسید کلسیم متفاوت است به این معنی که اگر آهک مرده با آب ترکیب شود ، نه واکنشی رخ می دهد و نه حرارتی تولید خواهد شد. تنها اتفاقی که می افتد ، تولید یک مایع سفید رنگ شیر مانند است که پس از مدتی با ته نشین شدن مواد موجود در آن ، به مایعی شفاف تبدیل خواهد شد. این مایع سفید رنگ ، آب آهک نامیده می شود که محلولی قلیایی و بسیار پر کاربرد است. از آن در تولید پرکلرین ، سولفور زدایی صنایع نفت و ذغال سنگ ، تولید سدیم هیدروکسید و آمونیاک و برخی مواد شیمیایی ، پخت مواد غذایی مانند مربا و … استفاده می شود.

lime kiln

کوره آهک‌پزی

با توجه به اینکه آهک در طبیعت به صورت خالص یافت نمی شود و در ترکیب با ناخالصی های مختلفی است ، با استفاده از حرارت دهی می توان علاوه بر خالص سازی ، انواع مختلفی از آن را نیز تولید نمود. کوره های آهکپزی قدمتی دیرینه داشته و آثار زیادی از محصول پخته شده و ساختمان های ساخته شده با آن در فرهنگ ایران وجود دارد. در گذشته از کوره های سنتی استفاده می شده است اما امروزه هم کوره سنتی و هم پیشرفته و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.

CaCO3 + heat → CaO + CO3

کوره سنتی : این کوره های آهکپزی به اشکال مختلفی همچون کوره تنوری ، کوره حلقه ای و کوره ایستاده وجود دارد. روند کار در این کوره ها به این صورت است که سنگ های آهکی را در قطعات و سایز های مختلف به صورت لایه به لایه در آن چیده و با استفاده از مواد سوختی آتش می زنند و درب کوره را می بندند. پخت آهک در روش سنتی معمولا چندین روز زمان می برد و به دلیل عدم پخش حرارت در تمام محیط کوره ، کیفیت محصول تولیدی یکسان نیست.

کوره صنعتی : امروزه کارخانجات از کوره های صنعتی lime kiln که با نام کوره روتاری یا دوار شناخته می شود استفاده می کنند. این کوره ها از یک استوانه فلزی بسیار بلند که به صورت افقی بر روی پایه هایی قرار گرفته تشکیل شده است. داخل این استوانه دارای مارپیچ بوده و یک موتور قدرتمند آن را به آرامی حول محور افقی خود می چرخاند. به این ترکیب مواد داخل آن به سمت جلو هدایت می شود.

یک مشعل بسیار قوی ، حرارتی بیش از نهصد تا هزار درجه سانتی گراد در داخل آن ایجاد می کند. سنگ آهک کوبیده شده و هم اندازه از یک دهانه آن وارد شده و در اثر حرارت به دمای ذوب نزدیک می گردد و زمانی که از دهانه دیگر آن خارج شود ، بیشتر ناخالصی های آن جدا شده است. محصول تولیدی در کوره های صنعتی دارای کیفیتی یک دست و مطلوب هستند.

آهک, فروش آهک, قیمت آهک, آهک چیست, آهک هیدراته, آهک زنده, آهک شکفته, آهک صنعتی,

کارخانه آهک پارس شیمی

مجموعه پارس شیمی بزرگ ترین تولید کننده اهک در انواع گوناگون آن در کشور است. استفاده از معادن مختلف سنگ آهک در نقاطی از کشور که دارای سنگ مرغوب هستند و همچنین بکار گیری تجهیزات پیشرفته و روز دنیا جهت تولید این ماده سبب شده تا کیفیت و تنوع محصول تولیدی پارس شیمی جوابگوی تمامی صنایع کشور باشد.

تولید آهک صادراتی از دیگر فعالیت های این مجموعه تولید است. تولید بر اساس آنالیز ، کیفیت مرغوب ، امکان انجام بسته بندی های متنوع ، تولید محصولات مختلف ، تامین همیشگی و به موقع و قیمت رقابتی از جمله مزیت های مجموعه تولیدی پارس شیمی است. فروش آهک پارس شیمی به کلیه شهر های کشور و همچنین جهت صادرات به کشور های همسایه نظیر عراق ، ترکیه ، افغانستان ، قطر ، ارمنستان و … دارای سابقه طولانی و درخشان است.

5/5 - (19 امتیاز)
2019-09-15T07:29:43+00:00

ثبت ديدگاه

Call Now Button