ملات باتارد

صفحه اصلی>بلاگ>ملات باتارد

ملات باتارد

ملات باتارد چیست

ملات باتارد یکی از رایج ترین ترکیبات ساختمانی است و خواص بسیار قابل توجهی دارد. باتارد ملاتی می باشد که از ترکیب آهک ، ماسه ، سیمان و آب تهیه می شود. وجود آهک در این ملات ، آن را ضد آب می نماید به همین علت در ساخت کف استخر ها ، کانال های آب و مخازن آبی بکار می رود. وجود ماسه و سیمان در باتارد هم به استحکام هر چه بیشتر آن کمک می کند. ترکیبات ملات باتارد با نسبت های مختلفی تهیه می شود که بستگی به محل مصرف آن دارد به همین دلیل گاهی آن را ملات 1 2 8 یا ملات 1 1 6 و … می نامند. نسبت اختلاط مواد بستگی به معمار یا مهندس پروژه دارد که بر اساس شرایط محیطی تصمیم گیری می نماید. این ملات به دلیل وجود آهک و سیمان در آن ، سرعت گیرش بالایی داشته و باید در کمتر از یک ساعت مصرف شود.

موارد مصرف و کاربرد ملات باتارد

ملات باتارد به دلیل دارا بودن آهک از مقاومت مناسبی در برابر رطوبت برخوردار است. کاربرد آن بیشتر در ساخت کانال های آب ، مجاری آب و فاضلاب ، کف سازی استخر و مخازن آب و همچنین انجام عملیات عمرانی در مناطق بارانی نظیر شمال کشور می باشد. هر چه رطوبت محیط بیشتر باشد ، نسبت اختلاط آهک را در آن بیشتر می کنند اما هم زمان استحکام آن کاهش می یابد. باتارد باید دارای حالت خمیری باشد یعنی نه زیاد شل و نه زیاد سفت. این ماده به عنوان چسب برای اتصال مصالح ساختمانی ، دیوار ها و کف سازی طبقات به کار می رود.

طرح اختلاط و ترکیبات ملات باتارد

روش تهیه ملات باتارد به این صورت است که معمولا به نسبت مساوی آهک و سیمان به همراه 6 برابر ماسه با هم ترکیب می شود. اما می توان با توجه به نوع کاربرد میزان ماسه را 8 ، سیمان 2 و آهک را یک در نظر گرفت. حال روش طرح اختلاط ملات باتارد را در سه مرحله بیان می نماییم.

مرحله اول : آماده سازی ماسه

ماسه نقش تقویت کننده ملات را دارد. اگر مقدار آن کم باشد ، ملات ناپایدار می گردد و اگر بیش از حد باشد ، حالت خمیری و انعطاف پذیری خود را از دست داده و ترک می خورد. بنابراین مقدار آن باید متناسب با سیمان و آهک و بر اساس شرایط پروژه انتخاب شود. در حالت معمول ، شش واحد ماسه (با پیمانه مورد مصرف در پروژه) استفاده می شود. حال باید ماسه را با استفاده از الک مناسب ، یکدست نموده و ذرات درشت و مواد ناخواسته آن را جدا کرد.

مرحله دوم : آماده سازی سیمان

برای تهیه ملات باتارد بهتر است از سیمان پرتلند استفاده نمایید زیرا برای امور ساختمانی مناسب تر است. مقدار سیمان را به میزان یک واحد با همان پیمانه ای که ماسه را با آن اندازه گرفته اید به ماسه اضافه نمایید. اگر مقدار سیمان کمتر باشد ، استحکام آن کاهش می یابد و اگر بیشتر شود ، موجود افزایش مقاومت ملات شده اما در عوض زودتر خشک می گردد.

مرحله سوم : انتخاب و افزودن آهک

آهک نقش ضد آب کنندگی ملات باتارد را بر عهده دارد. برای این منظور بهتر است از آهک هیدراته استفاده نمایید که برای امور ساختمانی بسیار مناسب می باشد. پیش از افزودن آهک به مخلوط ، آن را الک کنید تا ذرات درشت و ناخالصی ها جدا شود. نسب آهک باید به اندازه سیمان یعنی یک ششم مقدار ماسه باشد. توجه داشته باشید هر چه مقدار آهک بیشتر گردد ، ملات خاصیت ضد آب بیشتری پیدا کرده و در عوض شکننده تر و پوک خواهد شد. اگر مقدار آهک را کمتر نمایید ، ملات مستحکم می شود ولی خاصیت ضد آب آن کاهش یافته و برای استفاده در محیط های مرطوب مناسب نخواهد بود.

در نهایت تمامی مواد خشک را بخوبی با هم ترکیب نموده و به میزان مناسب به آن آب می افزاییم تا یک ماده خمیری که نه سفت باشد و نه شل بدست آید. اگر ملات شل شد ، آهک و سیمان و ماسه را به نسبت اولیه تا حدی به آن بیفزایید تا مخلوط به سفتی لازم برسد.

نکته مهمی که در تهیه ملات باید مورد توجه قرار داد این است که مقدار ماده پر کننده (ماسه) باید حداقل سه برابر یا بیشتر از مجموع مواد چسباننده (آهک و سیمان) باشد. برای امور ساختمانی مختلف ، نسبت های دیگری از آهک ، سیمان و ماسه به صورت ملات باتارد ۱ ۲ ۸ ، ملات 1 2 12 و … که با توجه به نوع کاربرد ، محیط پروژه و خواست های مدیر پروژه تتظیم می گردد هم مورد استفاده قرار می گیرد.

4/5 - (24 امتیاز)
2019-12-30T10:45:59-01:00

ثبت ديدگاه

Call Now Button